Raport nenumerotat al ofiţerului de miliţie Agache Aurel datat 29 octombrie 1984
Colonelul Post Mortem Agache Aurel - Dosarul personal al ofiţerului Agache Aurel

MINISTERUL DE INTERNE

INSPECTORATUL JUDEȚEAN COVASNA AL M.I.

MILIȚIA ORAȘ TÂRGU SECUIESC

Raportează: Mr. Agache Aurel

RAPORT f.n.

Din 29.10.1984.

 

Către

ȘEFUL MILIȚIEI JUDEȚULUI COVASNA

Raportez următoarele:

La data de 16 mai 1984, împreună cu soția – Agache Ileana, am cumpărat de la numitul XYZ din orașul Tg. Secuiesc, str. Nouă nr. 14, un autoturism marca Dacia 1300, nou, direct de la IDMS Brașov, pentru suma de 84.400 lei din care 77.200 valoarea autoturismului, iar 7.200 lei cu titlu de împrumut, fără a fi precizată data restituirii sumei de 7.200.

Numitul XYZ avea depusă suma de 30.200 lei la CEC Sf. Gheorghe, pentru cumpărarea unui autovehicul (autoturism Dacia 1300) în rate. La data când a fost anunțat că poate ridica autoturismul Dacia 1300 de la I.D.M.S Brașov, nu dispunea de alți bani și urma să piardă numărul prin nedepunerea integrală a sumei.

Suma de 84.400 lei, plus 1800 lei dobânda pe care i-am plătit la ridicarea autovehicului, am dobândit prin împrumuturi repetate la C.A.R.-ul Inspectoratului Județean Covasna al Ministerului de Interne.

Raportez că la data de 10 octombrie 1983 am depus la C.E.C. Sfântu Gheorghe suma de 70.000 lei pentru cumpărarea unui autoturism Dacia 1300. După ce I.D.M.S. a comunicat numărul de ordine, m-am interesat personal, aproximativ când pot cumpăra autovehiculul, și mi s-a răspuns că prin anii 1990 – 1991.

Deoarece mai înainte cu 2 ani, am solicitat prin raport scris, de la Inspectoratul Județean Covasna, un autoturism din parcul rece al Ministerului de Interne, arătând și suma de bani de care dispuneam și modul de dobândire, - după ce raportul a stat peste un an la inspectorat, mi s-a comunicat în scris că nu ”îndeplinesc condițiile”, (fără a fi precizate care anume) pentru cumpărarea unui autoturism, în situația în care s-au valorificat autoturisme uzate, pentru cadre care nu se găseau, în situația mea familiară.

Având în vedere faptul că am 5 copii, am dorit să procur un autoturism mai repede de anul 1990 – 1991 și am acceptat oferta lui XYZ de a-l cumpăra de la el, pentru suma menționată, fără a considera că actul meu este ilegal ”în sine”, știind că, de fapt mai multe cadre au obținut autovehicule, în condiții asemănătoare, iar eu l-am plătit.

Nu am întocmit nici un fel de forme scrise, cu ocazia dobândirii autoturismului, respectiv de cumpărare în numele unor rude, considerând nelegal acest procedeu.

După procurarea autoturismului am știut faptul că conducerea Inspectoratului se interesează de modul de dobândire, nu am făcut un ”secret” de modul în care l-am obținut.

Este adevărat că în cursul anului 1983 și la începutul anului 1984 am efectuat niște verificări legate de activitatea șefului de echipă ABC de la Lotul Constructorul Tg. Secuiesc. Din aceste verificări rezulta faptul că, s-au confecționat 6 buc. Cazane, în atelierul cooperativei. Verificând actele am stabilit că TYU a cumpărat de la B.J.A.T.M Sf. Gheorghe, în afara repartiției, cantitatea de tablă, necesară pentru cazane, din care, după confecționare, a mai rămas în magazia lotului cca. 92 – 94 kg. GHU și FDT au confecționat cazanele la unitatea respectivă, în afara programului de lucru. În momentul în care am constatat starea de fapt respectivă, două cazane erau montate la C.A.P. Lemnia TIU fiind autorizat, iar 4 buc. Erau lucrate în proporție de cca 50%. Am prezentat cazul respectiv , atât în fața organului local de cercetare penală, inclusiv procuraturii Locale Tg. Secuiesc, și conducerii serviciului economic, însă nimeni nu a considerat, că în cauză s-a comis vreo ilegalitate, motivându-se cu faptul că s-a achitat pentru cumpărarea tablei suma de peste 54.000 lei de către JHG (inclusiv manopera care de fapt era propria sa muncă). În aceleași condiții a mai cumpărat tablă, numitul RTE – deținător autorizat de cazan din Tinoasa.

Actele întocmite se găsesc la Formațiunea Economică din cadrul Miliției oraș Târgu Secuiesc.

Nu am considerat că am comis o ilegalitate prin cumpărarea autoturismului, deoarece l-am plătit, iar faptul că XYZ l-a vândut, nu a avut legătură cu problema cazanelor care era știută de toată lumea.

Știu că prin cumpărarea de fapt a autoturismului am încălcat ordinul Ministrului de Interne, dar am considerat că nu este o abatere atât de gravă, în condițiile în care mai multe cadre din țară au procedat la fel.

Nici în situația mea nu s-ar fi produs urmări, însă faptul că timp de aproape 17 ani, am lucrat în cadrul formațiunii economice, unde au fost cercetate zeci de persoane, nu putea să nu ducă și la sentimentul de dușmănie din partea unora. Nu s-a văzut faptul că unii au schimbat în mai multe rânduri autovehiculele, oameni care nici ei nu știu dacă au semnat vreodată un stat de plată.

Dar mie nu mi s-a iertat faptul, că având 5 copii, am îndrăznit să-mi cumpăr un autoturism, în condițiile în care am împrumutat de la C.A.R. peste 200.000 lei, fiind ajutat permanent și de rudele din partea soției.

Știu faptul că am încălcat ordinul ministrului prin cumpărarea autoturismului respectiv, dar pe undeva, am fost forțat de împrejurările pe care le-am raportat.

Față de cele raportate, vă rog să dispuneți.

Sfântu. Gheorghe, 29 octombrie 1984

Mr. Agache

 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel