CEDO a pronunţat pe data de 20 octombrie 2009 sentinţa în dosarul 2712/02 care priveşte lipsa unei anchete efective în moartea ofiţerului de miliţie Agache Aurel şi a dat câştig de cauză membrilor familiei Agache, condamnând statul român.
Proceduri juridice externe iniţiate de Agache - Plângerea 2712/02 de la CEDO
Marţi, 20 octombrie 2009 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost notificată în scris, cu 38 de hotărâri judecătoreşti ale Camerei.

Între cele 38 de hotărâri judecătoreşti se află şi două sentinţe care privesc România din perspectiva articolului 2 (dreptul la viaţă) al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Agache şi alţii c. Romania (nr. 2712/02)
Reclamanţii sunt şase cetăţeni români care trăiesc în România şi Germania. Ei sunt soţia şi copiii lui Aurel Agache, un ofiţer de miliţie care a murit în timpul demonstraţiilor anti-comuniste din România, în decembrie 1989. Bazându-se, în special, cu privire la articolul 2 (dreptul la viaţă), aceştia se plâng de lipsa unei anchete efective în moartea lui.

Judecătorii CEDO au constatat în unanimitate încălcarea drepturilor prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, articolul 2 (dreptul la viaţă). Totodată au acordat daune morale pentru cei 6 membrii ai familiei Agache, însumate în valoare de 25.000 de euro plus 1000 de euro cheltuieli de judecată.

Miliţianul Aurel Agache a fost agresat violent în ziua de 22 decembrie 1989 la Târgu-Secuiesc, după fuga soţilor Ceauşescu. Rănit, el a fost pus într-o ambulanţă, dar mulţimea a blocat trecerea vehiculului. Mai mulţi indivizi l-au scos pe Agache din ambulanţă şi l-au bătut până când acesta a murit.
La 27 decembrie 1989, procuratura judeţeană a deschis o anchetă în acest caz. Au fost audiaţi manifestanţi, iar trei dintre atacatorii lui Aurel Agache au fost identificaţi de martori din fotografii. La 26 noiembrie şi 4 decembrie 1991, cei trei au fost inculpaţi pentru uciderea lui Agache. Ei au fugit însă în Ungaria, astfel încât nu şi-au ispăşit pedepsele şi nici nu au plătit despăgubirile la care au fost condamnaţi.
Judecătorii CEDO au mai constatat că procedura în cauză nu a fost desfăşurată cu celeritate şi diligenţă, avand în vedere că aceasta s-a întins pe parcursul unei perioade de peste 12 ani, din care aproximativ şapte ani, după intrarea în vigoare a Convenţiei faţă de România.

De asemenea, Curtea a luat în considerare contextul socio-politic de după 1989, respectiv schimbarea regimului comunist şi ostilitatea populatiei faţă de administraţia fostului regim, însă a considerat că nu se justifică procedura de lungă durată şi inactivitatea autorităţilor.

Prin decizia de marţi, 20 octombrie, 2009, Curtea Europeană observă că sentinţele date în cazul morţii lui Agache nu au fost efectuate, unul dintre condamnaţi a fost graţiat, altul a fost eliberat condiţionat, iar trei sunt în Ungaria - autorităţile neîncarcerându-i.
În plus, remarcă CEDO procedura de executare referitoare la despăgubiri civile iniţiate de către solicitanţi în România, este încă în curs.


Trufin c. Romania (no. 3990/04)
Reclamanta, Tatiana Ligia Trufin, este un resortisant român care s-a născut în 1938 şi locuieşte în Botoşani (România). Bazându-se pe articolul 2 (dreptul la viaţă), ea se plânge de lipsa unei anchete efective în moartea violentă a fratele ei.
CEDO a constatat încălcarea drepturilor prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, articolul 2 (dreptul la viaţă). Totodată a acordat daune morale în valoare de 8.000 de euro.

Primul caz în care România a fost condamnată la CEDO în ceea ce priveşte încălcarea articolului 2 (dreptul la viaţă) a fost pronunţat pe data de 03 februarie 2009 în cauza Voiculescu împotriva României (nr. 5.325/03). Reclamanta Anca Carmen Voiculescu din Braşov susţine în special că ancheta cu privire la circumstanţele decesului mamei sale, lovită de un camion militar prost intreţinut în timp ce traversa strada conform codului rutier, nu a fost efectivă. Judecătorii CEDO au constatat în unanimitate încălcarea drepturilor prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, articolul 2 (dreptul la viaţă). Totodată au acordat daune morale în valoare de 15.000 de euro plus 500 de euro cheltuieli de judecată.
Al doilea caz în care România a fost condamnată la CEDO în ceea ce priveşte încălcarea articolului 2 (dreptul la viaţă) a fost pronunţat pe data de 24 februarie 2009 în cazul Gagiu c. Romania (nr. 63258/00). În acest caz CEDO  a constatat, încălcarea dreptului la viaţă de către statul roman ca urmare a condiţiilor degradante la care reclamantul a fost supus in perioada detenţiei, condiţii ce au dus, ulterior, la decesul acestuia.

După acest prime două cazuri din februarie 2009, CEDO se va pronunţa pe 20 octombrie 2009 în cel de al treilea şi cel de al patrulea caz în ceea ce priveşte plângeri ale cetăţenilor români privite din perspectiva articolului 2 (dreptul la viaţă).

Pe data de 03 decembrie 2007 în cadrul ziarului "Telegraf", reprezentantul statului român în faţa Curţii de la Strasbourg,  Răzvan Horaţiu Radu, susţinea că trebuie evidenţiat faptul că România nu are cea mai dificilă poziţie în fata Curţii de la Strasbourg, iar încălcările Convenţiei a Drepturilor Omului care sînt reproşate autorităţilor de la Bucureşti „nu sînt cele mai grave posibile. De exemplu, nu avem condamnări pe articolul 2 din Convenţie, care protejează dreptul la viaţă. Ori, acest articol garantează însăşi viaţa, în timp ce celelalte, garantează calitatea vieţii."

Cele 4 cazuri din 2009 reprezintă începutul unei noi perioade în care pe rolul CEDO vor intra mai multe cazuri privind decese survenite în cadrul sistemului sanitar,
malpraxis, lipsa unor anchete eficiente în dosarele revoluţiei din decembrie 1989, lipsa unor anchete eficiente în multe alte domenii (accidente rutiere, etc).
 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel