Cronologia în procedura executării sentinţei penale în ceea ce îl priveşte pe criminalul Reiner Anton
Executarea sentinţei pe latura penală - Cronologia executării sentinței pe latura penală
Cronologia în procedura executării sentinţei penale în ceea ce îl priveşte pe Reiner Anton

REINER ANTON fiul lui Anton şi Ana, născut la data de 22.12.1948 a fost condamnat la o pedeapsă finală de 3 ani închisoare şi 2 interzicerea drepturilor prev. de art. 64/a,b c.p.,pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 183 c.p. cu aplic. art.75 lit. a  c.p. şi cu aplic. art.13 c.p.
Sentinţa a rămas definitivă prin decizia penală nr. 1603/26.03.2001 a Curţii Supreme de Justiţie, prin care s-a respins recursul declarat de inculpat şi Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

 

S-a emis Mandatul de Executare a Pedepsei cu Închisoarea nr. 130/09.05.2001, ce s-a trimis la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Covasna.

 

Cu adresa nr.192738/18.07.2001 Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Covasna, comunică Tribunalului Bucureşti Secţia I Penală, faptul că, condamnatul se sustrage executării pedepsei şi că se află în Urmărire Generală conform Ordinului S/136361/29.06.2001.

 

* 05 august 2001: La domiciliul său din Estelnic criminalul Reiner Anton este arestat, de către cadre ale Inspectoratului Judeţean de Politie Covasna. În cursul lunii ianuarie 2001 criminalul Reiner Anton fugise în Ungaria ca să scape de pedeapsă. Datorită comportamentului său, nu a mai fost găzduit de către membri ai familiei sale, a stat într-un lagăr de refugiaţi politici la Békéscsaba şi conform spuselor sale a primit chiar şi statutul de refugiat politic, a fost sprijinit activ de către Uniunea Mondială a Maghiarilor de Pretutindeni, dar brusc această bestie a hotărât să se întoarcă în tară unde a fost reţinut.

 

* 07 august 2001: Criminalul Reiner Anton este transferat la închisoarea din Miercurea Ciuc.
Penitenciarul Miercurea Ciuc cu adresa nr. 12521/07.08.2001, a comunicat că inculpatul a fost arestat la data de 05.08.2001 urmând a-şi ispăşi pedeapsa până la 04.08.2004.

 

* 25 octombrie 2001: Senatorul UDMR György Frunda l-a vizitat pe Reiner Anton la închisoarea din Miercurea Ciuc. Deşi criminalul Reiner Anton exprimase public că nu doreşte să depună plângere la Strasbourg, aflăm cu stupoare că cu ocazia acestei vizite l-a mandatat pe senator să-l reprezinte la Strasbourg deşi au trecut cele 6 luni prevăzute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru acest demers. De aici se poate trage concluzia că senatorul UDMR practic îl pune pe criminalul Reiner în faţa unui fapt împlinit (o manieră „europeană").

 

* 18 aprilie 2002: primul ministru al României, Adrian Năstase i-a primit pe reprezentanţii Fundaţiei Maghiare pentru Drepturile Omului (HHRF) cu sediul în New York, organizaţie care militează pentru drepturile minorităţilor naţionale maghiare de pretutindeni. Preşedintele HHRF, László Hámos, însoţit de trei colaboratori, a sosit în capitala României cu scopul de a face cunoscuta poziţia fundaţiei în ceea ce priveşte aderarea României la NATO. Din partea română au mai participat vicepreşedintele PSD Viorel Hrebenciuc, respectiv vice-preşedinţii UDMR Attila Verestóy şi Hunor Kelemen. A fost ridicat şi cazul lui Antal Reiner, închis la penitenciarul din Miercurea Ciuc din iulie 2001 pentru uciderea unui colonelului post mortem Agache Aurel in Târgu Secuiesc in timpul evenimentelor din decembrie 1989. S-a cerut graţierea acestuia.

 

* 12 august 2002: Katona Ádám preşedintele platformei Blocului Reformist din UDMR i-a cerut printr-o scrisoare deschisă preşedintelui României Ion Iliescu ca să-l graţieze pe "revoluţionarul" Reiner Anton care se află în închisoare la penitenciarul din Miercurea Ciuc. Acesta ,chipurile; ar suferi de o boală gravă legată de hipertensiunea arterială. Reamintesc faptul că criminalului Reiner Anton i s-a refuzat suspendarea executării pedepsei pe motive medicale întrucât, conform medicilor legişti de la Miercurea Ciuc acesta poate suporta regimul de detenție. Scrisoarea lui Katona Ádám este prilejuită de imorala graţiere pe care seful statului Român a făcut-o celor trei călăi de la Timişoara. Folosindu-se de acest pretext preşedintele platformei Blocului Reformist din UDMR încearcă să-l scoată din închisoare şi pe călăul de la Târgu Secuiesc.

 

* 24 decembrie 2002: Pe agenţia de presă Mediafax precum şi conform unei ştiri trimise de corespondentul de la Bucureşti al postului de radio Kosuth, ştire difuzată de Radio Kosuth în cursul zilei de 24 decembrie 2002, capii bisericilor istorice maghiare din România i-au cerut preşedintelui României Ion Iliescu să-l graţieze pe Reiner Anton unul din ucigaşii colonelului post mortem Agache Aurel. Această ştire este confirmată de către episcopul Tõkés László pe data de 23 decembrie 2002 în ultima sa conferință de presă ţinută la Oradea.

 

În scrisoarea trimisă preşedintelui României se menţionează faptul că în urma evenimentelor din decembrie 1989 doar Reiner Anton se află în închisoare în timp ce nu există nici o altă persoană închisă ca urmare a uciderii celor aproximativ 1100 de eroi martiri. În aceeaşi scrisoare se menţionează faptul că în lipsa condamnatului Reiner a fost pornită şi acţiunea de confiscare a locuinţei personale în contul daunelor morale.

 

Scrisoarea este semnată de către cardinalul romano catolic Jakubinyi György, de către episcopii reformaţi Pap Géza şi Tőkés László,de către episcopul bisericii evanghelice maghiare Mózes Árpád, de conducătorul bisericii Unitariene Szabó Árpád şi de către episcopul romano catolic Tempfli József şi are la bază spiritul sărbătorilor de crăciun şi al revoluţiei din Decembrie 1989 şi este motivată de dorinţa capilor bisericilor istorice maghiare ca acest condamnat să petreacă sărbătorile alături de familie şi pentru a se mai reduce din tensiunile interetnice existente. Nu se cunoaşte data exactă când a fost trimisă scrisoare preşedintelui României în schimb ulterior la o conferinţă de presă a preşedintelui UDMR Markó Béla a ieşit la iveală faptul că şi UDMR-ul a avut un rol important în trimiterea acestei infame scrisori.

 

* 5 februarie 2003: a fost pusă în discuţie eliberarea criminalului. În cadrul acestei proceduri privind eliberarea condiţionată, nu s-a considerat necesară audierea acestui criminal. Prin sentinţa penală nr.280/05.02.2003 a Judecătoriei Braşov s-a dispus liberarea condiţionată a condamnatului Reiner Anton.

 

* 12 februarie 2003: Criminalul Reiner Anton a fost eliberat condiţionat din penitenciarul Codlea ca urmare a faptului că a ispăşit jumătate din pedeapsă şi s-a încadrat în condiţiile prevăzute pentru procedura de eliberare condiţionată. În urma adresei nr. 577/2003 emisă de judecătoria Braşov, în jurul orei 13.00, criminalul Reiner Anton, slăbit şi infestat din cap până-n picioare cu râie, ieşea bucuros din închisoare. Eu l-am "întâmpinat" pe acest ucigaş şi l-am condus până-n gara mare din Braşov cu scopul de a-i spune tot ce am pe inimă acestei bestii pentru ca acesta să conştientizeze (atât cât poate conştientiza o brută semianalfabetă) că dacă legile şi autorităţile române s-au dovedit a fi excesiv de îngăduitoare cu acesta, noi cei din familia Agache nu-l putem ierta şi că sperăm ca destinul lui să fie pe măsura sufletului hain, crud şi sângeros pe care-l are.

 

* 25 noiembrie 2006: Criminalul Reiner Anton a murit în urma unui infarct miocardic. Cadavrul său a fost dus la morga din municipiul Sfântu Gheorghe pentru efectuarea unei autopsii medico legale. Astfel a dispărut unul din criminalii colonelului post mortem Agache Aurel. Alcoolic, singur şi nefericit, cu un organism distrus de consumul zilnic băuturi alcoolice şi de tutun, criminalul Reiner Anton şi-a semnat singur condamnarea la moarte, parcă vrând să facă dreptate şi să aducă bucurie celor care au considerat prea mică pedeapsa cu închisoare pe care a executat-o. Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un individ dezechilibrat mintal, un pervers şi un obsedat sexual, o marionetă, facilă dar în acelaşi timp imprevizibilă, a grupului de interese care a stat în spatele criminalilor.

 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel