Cronologia în procedura executării sentinţei penale ce îl priveşte pe ucigaşul Héjja Dezideriu
Executarea sentinţei pe latura penală - Cronologia executării sentinței pe latura penală

Cronologia în procedura executării sentinţei penale ce îl priveşte pe ucigaşul Héjja Dezideriu


HEJJA DEZIDERIU IULLIU, fiul lui Dezideriu şi Emilia, născut la data de 23.08.1946, prin sentinţa penală nr.70/15.02. 1999 a Tribunalului Bucureşti Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr.1775/1998 a fost condamnat la o pedeapsă finală de 4 ani închisoare şi 2 interzicerea drepturilor prev.de art.64/a,b cp, pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art. 183 cp cu aplic.art.75 lit.a cp şi cu aplic.art.13 cp.
Sentinţa a rămas definitivă prin decizia penală nr.1603/26.03.2001 a Curţii Supreme  de Justiţie, prin care s-a respins recursul declarat de inculpat şi Parchetul Curţii de Aple Bucureşti.
S-a emis Mandatul de Executare a Pedepsei cu Închisoarea nr. 130/09.05.2001, ce s-a trimis la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului  Covasna. * 24 mai 2001: Se încearcă arestarea criminalului Héjja Dezideriu de către cadre ale Inspectoratului Judeţean de Politie Covasna. Tentativa eşuează datorită lipsei de fermitate a cadrelor de politie care timorate îl lasă pe criminal să fie salvat de ziariştii maghiari veniţi la fata locului. Criminalul Héjja simulează că i se face rău şi este dus la spital de către ziariştii maghiari.
* 28 mai 2001: Deputatul UDMR Tamás Sándor, în numele criminalului Héjja Dezideriu, depune la Tribunalul Municipiului Bucureşti o cerere de amânare a executării pedepsei cu închisoarea din motive medicale. Dosarul are numărul 2208 şi are termen de judecată pe data de 28 iunie 2001.
* 04 iunie 2001: Criminalul Héjja Dezideriu este examinat medical de către domnul doctor Creţu Adrian - medic legist .
* 04 Iunie 2001: - Printr-un document semnat de medicii Creţu Adrian, Szmolka István, Szabo András şi Szabo István s-a ajuns la concluzia că bestia Héjja Dezideriu poate suporta regimul de detenţie.
* 07 iunie 2001: Criminalul Héjja Dezideriu este operat de fiere în spitalul orăşenesc din oraşul Târgu Secuiesc. Printr-o astfel de manevră, care încalcă în mod flagrant jurământul lui Hipocrate, medicii proudemerişti încearcă să obstrucţioneze actul justiţiar al arestării acestei bestii. Trebuie precizat faptul că directorul spitalului din Târgu Secuiesc, doctorul Biró Géza este consilier local al UDMR.
* 28 iunie 2001: La Tribunalul Municipiului Bucureşti are loc primul termen în dosarul 2208/2001 privind cererea criminalului Héjja Dezideriu de amânare a executării pedepsei pe motive medicale. Criminalul este reprezentat de senatorul UDMR György Frunda. Acesta cere pe baza unor adeverinţe medicale emise de către mai mulţi medici proudemerişti amânarea executării pedepsei. Instanţa consideră cererea senatorului György Frunda ca fiind „inadmisibilă" şi decide ca până la următorul termen criminalul să fie examinat de către medicii legişti de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici" din Bucureşti. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 23 august 2001.
* 29 iunie 2001: Criminalul Héjja Dezideriu este externat din spitalul municipiului Târgu Secuiesc.
* 09 iulie 2001: Este arestat criminalul Héjja Dezideriu de către cadre ale Inspectoratului Judeţean de Politie Covasna. De această dată cadrele de politie au acţionat în mod ferm şi nu au mai dat nici o posibilitate acestei bestii să scape, arestatul fiind depus în arestul Inspectoratului Judeţean de Politie.
* 11 iulie 2001: Inspectoratul de Poliţie al Judeţului  Covasna, cu adresa nr. 924/2001, a comunicat Tribunalului Bucureşti că inculpatul a fost arestat la data de 09.07.2001 şi depus în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului  Covasna.
* 12 iulie 2001: Criminalul Héjja Dezideriu este transferat la închisoarea din Miercurea Ciuc.
Penitenciarul Miercurea Ciuc, cu adresa nr. 11436/12.07.2001 a comunicat încarcerarea de la 09.07.2001 la 06.06.2005 ( se scad 32 zile ).
* 15 iulie 2001: Katona Ádám preşedintele platformei Blocului Reformist din UDMR îi cere preşedintelui UDMR Marko Béla să intervină pentru eliberarea şi graţierea „deţinutului politic" Héjja Dezideriu şi pentru „reabilitarea totală a celor din Zetea, Dealu şi Târgu Secuiesc" (este vorba de ucigaşii celor 3 cadre MI din cele trei aşezări secuieşti).
* 23 august 2001: La Tribunalul Municipiului Bucureşti are loc al doilea termen din dosarul 2208/2001 privind cererea criminalului Héjja Dezideriu de amânare a executării pedepsei pe motive medicale. Deoarece deţinutul nu a putut fi transferat în timp util ( nu a sosit cerea de la Tribunalul Municipiului Bucureşti la penitenciar) pentru a fi examinat de către medicii legişti ai Institutului de Medicină legală - Mina Minovici, instanţa a hotărât să amâne judecarea cererii pentru data de 20 septembrie 2001.
* 19 septembrie 2001: La Miercurea Ciuc începe un nou proces pentru eliberarea criminalului Héjja Dezideriu. Acest nou proces este pornit la iniţiativa unor forte conjugate din rândul conducătorilor politici maghiari din judeţul Harghita dintre care amintim pe : senatorul UDMR Sógor Csaba personaj care avea să intre în conştiinţa opiniei publice din România cu ocazia documentului emis în zilele premergătoare sărbătorii naţionale a României, document în care a îndemnat locuitorii din judeţul Harghita să nu participe la sărbătorirea zilei naţionale a României, iar cei care totuşi vor participa să poarte banderole negre în semn de doliu. Alte persoane sunt: Katona Ádám , un personaj cunoscut pentru pornirile sale ultranaţionaliste, avocatul Hajdu Dezideriu cel care a preluat sarcina reprezentării juridice a criminalului Héjja Dezideriu. Mai este implicată fundaţia „Umanitate" din Odorheiu Secuiesc . În cadrul acestui prim termen instanţa de judecată a hotărât ca acest criminal să fie examinat de medicul legist de la Miercurea Ciuc.
* 20 septembrie 2001: La Tribunalul Municipiului Bucureşti are loc al treilea termen din dosarul 2208/2001 privind cererea criminalului Héjja Dezideriu de amânare a executării pedepsei pe motive medicale.
* 26 septembrie 2001: Delegaţia UDMR se prezintă la Palatul Cotroceni unde printre altele sub sintagma " Membrii delegaţiei au amintit şi despre unele modalitatea juridice în privinţa soluţionării cazului Agache din Târgu-Secuiesc" se cere preşedintelui României Ion Iliescu graţierea criminalilor colonelului Agache Aurel. UDMR-ul continua vechea politica duplicitara prezentând in mod extremist şi naţionalist cazul Agache pentru opinia publica maghiara iar când dau ochi cu autorităţile române folosesc un mesaj juridic extrem de graţios şi elegant.
* 29 septembrie 2001: Consiliul Reprezentaţilor UDMR a adoptat mai multe declaraţii, între care una priveşte pe condamnaţii în cazul Agache". Consiliul a apreciat că atunci şi acolo s-au petrecut evenimente similare cu cele din alte aşezări, miliţianul fiind victima revoltei populare. Nici un participant la revoluţie nu poate fi tras la răspundere pentru moartea lui". Socotind că în acest caz este vorba despre o sentinţă discriminatorie din punct de vedere etnic, CRU a cerut preşedintelui Iliescu să-l graţieze pe unul dintre participanţii la evenimente, Héjja Dezsö, aflat în detenţie în pofida stării precare a sănătăţii.
* 10 0ctombrie 2001: o nouă amânare în procesul suspendării condiţionate a pedepsei de la Miercurea Ciuc.
* 17 octombrie 2001: a avut loc un nou termen în procesul de la Miercurea Ciuc, proces în care criminalul Héjja Dezideriu cere suspendarea executării pedepsei pe motive medicale. Medicii legişti de la Miercurea Ciuc au stabilit că acest individ suportă regimul de detenţie. Avocatul Hajdu Dezideriu a cerut instanţei ca să aprobe un nou consult medical. Acest nou consult medical se va produce la Târgu Mureş. Instanţa de judecată a aprobat cererea şi a stabilit un nou termen de judecată pentru data de 21 noiembrie 2001.
* 26 octombrie 2001: Senatorul UDMR György Frunda îl vizitează pe criminalul Héjja Dezideriu, aflat în penitenciarul din Târgu Mureş, pentru a fi examinat de medicii legişti în ceea ce priveşte procedura de la Miercurea Ciuc privind eliberarea condiţionată. Cu această ocazie îl împuterniceşte pe avocatul udemerist ca să-l reprezinte în procedura de la CEDO.
* 15 noiembrie 2001: Senatorul UDMR György Frunda a cerut suspendarea procesului de la Bucureşti în ceea ce priveşte eliberarea criminalului Héjja Dezideriu întrucât ei au crezut că prin procedura de la Miercurea Ciuc vor reuşi să obţină mai repede eliberarea acestui criminal. Din fericire aveau să se înşele amarnic. Strategia adoptată de grupul de interese din spatele acestui criminal a făcut ca să se piardă foarte mult timp ceea ce constituie o mică consolare şi pentru familia Agache. Iar vechea zicală: „când fugi după doi iepuri nu prinzi nici unul" a început să prindă contur. Deocamdată au pierdut un iepure.
* 21 noiembrie 2001: amânare în procesul de la Miercurea Ciuc.
* 28 noiembrie 2001: amânăre în procesul de la Miercurea Ciuc.
* 05 decembrie 2001: s-a amânat procesul de la Miercurea Ciuc cu privire la suspendarea condiţionată a executării pedepsei Motivul: nu au sosit certificatele medicale de la Târgu Mureş. Următorul termen este pe data de 12 decembrie.
* 12 decembrie 2001: un termen important în procesul de la Miercurea Ciuc privind suspendarea condiţionată a pedepsei: au sosit adeverinţele de la Târgu Mureş  privindu-l pe criminalul Héjja Dezideriu. Ele sunt contradictorii deoarece în timp ce medicii legişti mureşeni spun că acesta poate suporta regimul de detenţie, alţi doctori din Târgu Mureş( a nu se uita: fieful electoral, politic şi economic al senatorului Frunda György!) spun că acesta nu suportă regimul de detenţie. Doamna procuror de şedinţă a cerut ca, având în vedere actele contradictorii existente la dosar, acest criminal să fie examinat la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici de la Bucureşti. Şi uite aşa am ajuns de unde am plecat! Toată această foşfoiăgeală interminabilă prin care s-a încercat eliberarea criminalului Héjja Dezideriu se va termina tot printr-un aviz al institutului medico-legal de la Bucureşti.  Următorul termen este pe data de 16 ianuarie 2002.
* 16 ianuarie 2002: A avut loc un nou termen în dosarul de la Miercurea Ciuc privind solicitarea criminalului Héjja Dezideriu de suspendare a executării pedepsei pe motive medicale. Doamna judecător Kardalus Erika a amânat pentru data de 13 februarie 2002 discutarea acestei cereri întrucât Institutul de Medicină Legală Mina Minovici a trimis o adresă prin care a notificat instanţa de judecată că pe baza actelor medicale emise până în prezent nu va lua nici o decizie şi că se va pronunţa după ce criminalul Héjja Dezideriu va fi examinat de comisia de specialitate din cadrul Institutului de Medicină Legală.
* 01 februarie 2002: criminalul Héjja Dezideriu este transferat de la penitenciarul Miercurea Ciuc la spitalul penitenciar Jilava din Bucureşti în vederea efectuării examenelor medicale privind constatarea faptului dacă acesta poate suporta regimul de detenţie.
* 13 februarie 2002: A avut loc un nou termen în procesul de la Miercurea Ciuc privind cererea criminalului Héjja Dezideriu de suspendare a executării pedepsei pe motive medicale. Întrucât criminalul se afla la spitalul-penitenciar Jilava în vederea efectuării examenului medical s-a acordat un nou termen pentru data de 27 februarie 2002.
* 27 februarie 2002: A avut loc un nou termen în procesul de la Miercurea Ciuc privind cererea criminalului Héjja Dezideriu de suspendare a executării pedepsei pe motive medicale. Întrucât criminalul se afla la spitalul-penitenciar Jilava în vederea efectuării examenului medical s-a acordat un nou termen pentru data de 20 martie 2002.
* 12 martie 2002: Criminalul Héjja Dezideriu este returnat la penitenciarul din Miercurea Ciuc. Conform investigaţiilor făcute de ziariştii de la cotidianul "Adevărul", criminalul Héjja a fost investigat medical şi urma ca să fie făcut public raportul de expertiză medicală privind suportabilitatea executării pedepsei.
* 13 martie 2002: Preşedintele României Ion Iliescu acordă prin decretul 194/2002 graţierea individuală călăului Héjja Dezideriu "din motive umanitare şi pentru ca acest act de clemenţă să conducă la integrarea socială a celor căror le-a fost acordat". Sub acest paravan se ascund presiunile UDMR-ului care în cele din urmă au reuşit să-l convingă pe preşedintele României să acorde această graţiere în totală contradicţie cu spiritul şi litera prerogativei prezidenţiale de graţiere.
* 18 martie 2002: Este publicat în Monitorul Oficial al României nr. 184 decretul privind graţierea călăului Héjja Dezideriu.
Ministerul Justiţiei - Direcţia Judiciară, cu adresa nr. 619/9/J/2002 a comunicat Tribunalului Bucureşti faptul că prin decretul 194/13.03.2002 privind acordarea unor graţieri individuale, publicat în M.Of. 184/18.03.2002 s-a graţiat restul neexecutat din pedeapsa de 4 ani închisoare aplicată condamnatului HEJJA DEZIDERIU.
* 18 martie 2002: la ora 13 criminalul Héjja Dezideriu primeşte în mână de la comandantul Penitenciarului Miercurea Ciuc ordinul de liberare nr. 5761/2002. La ora 16 el iese pe poarta penitenciarului şi la ora 18 ajunge în Târgu Secuiesc locul unde în urmă cu 12 ani şi câteva luni îl executa în chinuri pe colonelul post mortem Agache Aurel. Pentru fapta sa a stat în închisoare 7 luni şi 13 zile.
Cu adresa nr.5760/18.03.2002 Penitenciarul Mirecurea Ciuc a comunicat Tribunalului Bucureşti liberarea condamnatului la 18.03.2002 .
* 06 mai 2002: Episcopul Tõkés László în cursul vizitei sale la Târgu Secuiesc a făcut o vizită la domiciliul bestiei criminale Héjja Dezideriu care este considerat ca fiind o "victimă". Vizita a avut loc în prezenta unui întreg alai de capete bisericeşti, de politicieni locali şi în prezenta primarului din Târgu Secuiesc Török Sándor. Episcopul a purtat o discuţie de o jumătate de oră cu "victima" şi pe urma i-a înmânat o carte cu dedicaţie, scrisa de prelatul cu vederi extremiste despre evenimentele din Timişoara.

 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel