Ceremonia de reînhumare a colonelului post mortem Agache Aurel.
Colonelul Post Mortem Agache Aurel - Reînhumarea colonelului post mortem Agache Aurel

Ceremonia de reînhumare  a colonelului post mortem Agache Aurel.

Pe data de 19 mai 2001 a avut loc în municipiul Codlea ceremonia de reînhumare a rămăşitelor pământeşti a colonelului post mortem Agache Aurel.

Ceremonia de reînhumare precum si ceremonialul si onorurile militare cuvenite unui ofiţer superior, erou martir căzut la datorie, au fost organizate cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei din România.

După slujba de deshumare organizată în oraşul Podu Turcului, jud. Bacău, cortegiul, escortat pe tot parcursul drumului de maşinile poliţiei, a poposit în oraşul Târgu Secuiesc, jud. Covasna, unde la biserica ortodoxă s-a organizat o slujbă religioasă în memoria celui care si-a jertfit viaţa fiind la datorie în acest oraş. La această slujbă religioasă au participat oficialităţi din Inspectoratul General al Poliţiei în frunte cu domnul General de Brigadă Lazăr Cârjan, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna în frunte cu Inspectorul sef dl. colonel Scurtu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bacău, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi în frunte cu Inspectorul sef, Inspectoratul de Poliţie Harghita, Inspectoratul de Poliţie Dâmboviţa, Inspectoratul de Poliţie Braşov, Prefectura Harghita, foştii colegi al colonelului post mortem Agache, atât din şcoala militară cât si de la Poliţia Târgu Secuiesc, membrii familiei Agache, rude, prieteni. Slujba a fost oficiată de prea sfinţia sa Episcopul de Harghita si Covasna, Ioan Selejan.

După această slujbă religioasă cortegiul funerar s-a îndreptat către municipiul Codlea unde sicriul cu rămăşitele pământeşti ale colonelului Agache a fost întâmpinat cu onorurile militare prevăzute unui erou martir căzut la datorie.

A avut loc o ceremonie religioasă după care pe tonurile imnului României si în acompaniamentul a trei salve de foc s-a aşezat sicriul cu rămăşitele pământeşti în cavoul familiei Agache.

Tot acest program s-a desfăşurat într-o atmosferă de cuvioasă si respectuoasă amintire a memoriei şi a activităţii colonelului Agache Aurel.

Motivele pentru care familia Agache a hotărât să-l aducă la Codlea pe colonelul post mortem Agache Aurel sunt:

1. Toată familia doreşte ca rămăşitele pământeşti ale tatălui nostru să fie reînhumate în oraşul în care locuim de peste 11 ani, oraş care a devenit noul cămin al familiei Agache.

2. Mamei mele îi este foarte greu să respecte datinile ce se cuvin respectate datorită distanţei foarte mari care o separă de soţul şi tatăl celor cinci copii pe care i-au avut împreună.

3. Justiţia Română a făcut în cele din urmă dreptate condamnând pe 26 martie 2001 pe cei cinci din criminalii care l-au ucis pe tatăl meu în timp ce se afla la datorie şi astfel putem considera că prin această ceremonie de reînhumare se încheie un ciclu reparatoriu atât din punct de vedere moral cât şi ca simbol al unei finalităţi a dreptăţii justiţiare

Ceremonialul militar a avut si un caracter de simbol deoarece în decembrie 1989, atunci când el si-a jertfit viata îmbrăcat în uniforma Poliţiei Române, din cauza condiţiilor deosebit de vitrege prin care a trecut Ministerul de Interne, la înmormântarea tatălui meu nu s-au putut respecta ceremonialul si onorurile militare ce se cuvin unui erou căzut la datorie.

Pe această cale familia Agache mulţumeşte din suflet sutelor de persoane, rude, oficialităţi, colegi şi prieteni, simpli cetăţeni, care au fost alături de noi în aceste momente deosebit de emoţionante.

P.S.: Datorită faptului că atât sicriul cât şi corpul neînsufleţit al colonelului post-mortem Agache Aurel s-au conservat întru-un mod cu totul si totul remarcabil, nu a fost nevoie de un sicriu nou şi nici nu s-a atins corpul neînsufleţit a tatălui meu

Ziariştii prezenţi la ceremonie au dat dovadă de bun simţ şi de decenţă (cu excepţia ziaristei de la "Kronika" Farkas Reka şi a corespondentei pentru judeţul Covasna a postului de "Radio Târgu Mureş" - Nagy Zsuzsanna).

Momentul ales pentru reînhumare, între sentinţă şi arestări, a fost parcă predestinat pentru a sublinia moralitatea  acestui gest.

Într-o lume atât de  imorală  şi de insensibilă gesturile domnului general de Brigadă Lazăr Cârjan vor rămâne pentru mine ca un punct de reper şi ori de câte ori voi rosti numele tatălui meu mă voi gândi şi la numele domnului general ca la un simbol al unei prietenii şi mai ales a unei solidarităţi umane deosebite  care a trecut peste moarte. Datorită domnului Cârjan am reuşit să aduc familiei mele o pace şi linişte sufletească pe care în urmă cu doar câţiva ani aş fi catalogat-o ca fiind imposibilă.

Ceremonie de reînhumare
 

Există frunze care nu cad, oricât de puternic ar fi vântul. Există clipe, oameni şi fapte care nu se uită, chiar dacă uitarea este o lege a firii.

Acest site îşi propune să prezinte opiniei publice informaţii despre uciderea colonelului post-mortem Agache Aurel, procesul care s-a desfăşurat în perioada cuprinsă între 09 februarie 1998 şi 26 martie 2001, procesele de revizuire dintre anii 2007-2013, precum şi aspectele ce au apărut în ultimii 24 ani, atât în ceea ce priveşte latura politică, juridică, a executării sentinţei atât pe latura penală cât şi civilă pe teritoriul României şi Republicii Ungaria, cât şi procedurile juridice desfăşurate la CEDO şi nu în cele din urmă în ceea ce priveşte manipularea practicată de către grupul de interese care îi reprezintă pe criminali.

Cazul Uciderii Colonelului Post Mortem Agache Aurel